Rautalammin Pakariset II

Kauan odotettu sukukirja, Rautalammin Pakariset II, saapui Rautalammille lumisena maanantai-iltana 25. marraskuuta 2013. Kirjan hinta on 30 euroa plus postikulut.

Sukuseuran tuotemyyntivastaavana toimii Tarja Hämäläinen, 040 7709654 tai tarja.ham@gmail.com. Kirjaa voi myös kysellä Arja Pakariselta 040 551 1535 arja.pakarinen@pp1.inet.fi.

Tilauksia saa jättää myös muille hallituksen jäsenille tai kirjan voi ostaa Rautalammin kirjastosta.

Sukututkimuksen Rautalammin Pakariset II- teokseen on tehnyt sukuseuran kunniajäsen Arja Pakarinen, joka myös kokosi sukuteoksen ensimmäisen osan Osmo Erämetsän tekemän laajan pohjatutkimuksen aineistosta.

Vuonna 1991 ilmestynyt ensimmäinen osa käsitti sukupolvet I-XIII ja nyt ilmestyvä teos yhdistää historian nykypäivään.  Kirjaan on lisätty erillinen Konneveden Pakaristen sukuhaara.  Pakarisia on vuosien varrella muuttanut muun muassa Amerikkaan, Ruotsiin, Australiaan, Neuvostoliittoon ja tietenkin ympäri Suomea.

Sukuteosta kerätessä sukulaisilta toivottiin tarinoita ja kuvia. Niitä kirjassa onkin. Anna Hilja Pakarinen (173.1a) oli viisi jalkaa 1 1/2 tuumaa pitkä Ellis Islandin maahantulotarkastuksessa, Onni Pakarinen (55.1) mainittiin Rautalammin komeimmaksi mieheksi, Hanna Pakarinen (55.6 c) näki kesällä 2003 ilmoituksen Idols-laulukilpailusta ja Juusolan perhe (83.15a) muutti vastavirtaan napapiirille. Darya Pakarinen (213a) laulaa suomalaista tangoa Ruotsissa ja Heidi Pakarinen (225a) on Suomen tämän vuoden tangokuningatar.

Sukuteoksen II osassa on aikaisempaa pitempään jatkettu Pakaristen tytärten tietoja ainakin seuraavaan sukupolveen. Sukuseuran hallituksen kokouksessa tehty päätös tutkimuksen laajentamisesta on yksi syy kirjan suunniteltua myöhempään ilmestymiseen.

Tutkimustyön aikana seurakuntien käytännöt kiristyivät tietojenluovutuksessa 1900-1960 -luvun kirkonkirjoista. Toisaalta sähköposti, sosiaalinen media ja digitoidut arkistot ovat antaneet sukututkimukseen uusia mahdollisuuksia.

"Olen kiitollinen kaikille tähän projektiin osallistuneille. Erityisen onnellinen olen ollut yhteyksistä, jotka ovat johtaneet suurempien suku- tai perhekokonaisuuksien löytymiseen", toteaa Arja Pakarinen alkusanoissaan