Keskustelu

Kari PakarinenPakarisen suku5.11.2016 22.07
Olen miettinyt Pakarisen suvun alkuperää.
Sukunimi ja tiedossa olevat asiakirjat viittaavat Jöns Pakarisen olleen "Olavin linnassa "baggare"". Ja siitä hän osti tilan n.1546.
Siihen päättyvät kaikki hyväksyttävät asiakirjat.
Olen varma, että sukuni on ollut kuitenkin jo aiemmin samoilla seuduin. Tai sitten, sukunimi on vaihtunut.
Laittakaa viestiä. Pienikin tieto jostakin nimestä, suvussanne 1550 tai ennen voisi olla hyvä.

Mika PakarinenRe: Pakarisen suku6.1.2017 22.00
Tervehdys!
Mistä voisin saada kopioita noista asiakirjoista.
Itse olen ajatellut hänen tulleen idästä väkivaltaisia oloja loitommalle.
Jöns on ollut aina isäni ja isoisäni tarinoissa läsnä.
Mika

Arja PakarinenRe: Pakarisen suku19.10.2017 17.39
Hei Kari ja Mika.
Rautalammin Pakaristen sukukirjan 1. osan alkusanoissa on hieman selvitystä Jöns Pakarisen vaiheista ennen Rautalammille tuloa. En toista tässä kaikkea tuosta tekstistä, jonka olette ehkä jo lukeneetkin.

Vanhimmat arkistolähteet, joiden merkintöjen perusteella päätelmät Jönsin ja suvun varhaisemmista vaiheista on tehty, ovat voudintilit, jotka alkavat Rantasalmen - Säämingin seutuvilta vuodesta 1541. Koska vanhempia verotilejä, joissa olisi maanomistajien nimet, ei ole, on mahdotonta mennä asiakirjalähteisiin nojautuen enää kauemmaksi historiaan.

Wikipediassa tekstiä voudintileistä: "Lähteenä voudintilit ovat hyvin ongelmallinen ryhmä, joiden oikea tulkinta vaatii taitoa. Lisäksi ne oikeuttavat huomattavasti suppeampiin johtopäätöksiin kuin varsinaiset henkikirjat (alkavat vuodesta 1634). Siksi kaikkea 1500-luvulle ulottuvaa sukututkimusta, etenkin itäsuomalaista, on luettava erittäin kriittisesti."
Uskon Osmo Erämetsän, muutamien asiantuntijoiden avustuksella tehneen niin oikeat päätelmät Pakaristen alkuvaiheista kuin se on mahdollista.

Myös tuo tarina, että Pakaristen esi-isä olisi ollut Olavinlinnan leipuri ja siitä olisi johdettu sukunimi, on vain olettama kunnes se voidaan toteen näyttää, jos voidaan.

Mikalle tässä muutama Pakaris-linkki, noista varhaisemmista asiakirjoista: Savon voudintilien päivätyöluettelo 1546: http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3137568
Savon voudintilien tilikirja ja maakirja 1550: http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3111388

Hilkka PakarinenRe: Pakarisen suku3.7.2018 9.41
Hei Mika!

Oletko vielä langoilla? Mitä isäsi ja isoisäsi ovat kertoneet Jönsistä? Vainko tosiasian (?) että on tullut Säämingin seudulta 1500-luvulla, vaiko muutakin. Kiinnostaisi tietää, vaikka olisi vain tarinaa!

Hilkka (Helsingistä)

Kari PakarinenRe: Pakarisen suku25.7.2018 3.07
Hei.
Juuri näin.
En ymmärrä Suomalaisten sukujen lyhytnäköisyyttä.
Tarkoitinkin juuri tällä viestiketjullani jotain.
Eli perimätieto ei ilmeisesti siirry.

Ei ole siirtynyt tämänkään suvun historia...siis äidiltä pojalle tai isältä pojalle, puhetietona.
Voi olla, että juuri me-suomalaiset ihmiset, ei haluta kertoa jälkipolvilleen, mitä tapahtui...?
Siis useiden, selvittämättömien Eurooppalaisten ja lähes Volgan-joelta asuvien kansojen jälkeläinen, kun olen. Ja te myös.

Saan viimeisen sukuselvitykseni, dna-ketjun testauksessa.
Sekin vähä säilyy kuulemma vain mies puolisissa sukulaisissa. Siis, se DNA-ketjun jäänne.

Huom. Dna-ketjuni, on mahdollisimman lyhyt ja suora, verrattuna Jonn Backariseen.
Vaikka, joskus ajattelen, että nämä kauniimman sukupuolen edustajat, ymmärtäs, noita ajatuksia.
Siis dna-osaston, sen pilkkomisen, jätän ammatti-ihmisillle.

Kaarina RuotsalaRe: Pakarisen suku8.10.2018 19.18
Heippa.Täällä yksi exPakarinen täältä Enontekiöltä.Olen lentänyt Hemmolan pesästä v.1967,monien mutkien jälkeen päädyin työn perässä tänne Lappiin,kotikävä vaivaa,varsinkin kesäisin,on niin hyviä muistoja,varsinkin ,kun nyysäsin isäni perässä kaikissa töissä yms.Isäni oli Helkkilän Pakarisia,Emil Pakarisen poika.Olin ns isän tyttö pikkuisena.Olen Pakaristen näköinen eläkeläinen,nypynokka +hymykuopat,vaalea tukkainen.

KAARINA RUOTSALARe: Pakarisen suku12.10.2019 21.47
HEI.mITEN VOISIN SAADA PAKARISTEN SUKUKIRJA,NUMEROA EN TIEDÄ,MUTTA ÄITINI ON LUKENUT KAKKOSOSAN ,JOSSA MAINITTIIN MEISTÄ,ELI MIKKO OLAVI PAKARINEN OLI ISÄNI,ÄITINI EEVA MARIA PAKARINEN OS POIKOLAINEN.oLISI IHANA LUKEA KOKO SUVUSTA,ASUN TÄÄLLÄ eNOTEKIÖLLÄ KAUKANA KAIKESTA,IKÄVÄ ON KOVA JOKA PÄIVÄ RAUTALAMMILLE HEMMOLAAN.TKAARINA RUOTSALA OS PAKARINEN oSOITE:KUNTOKATU3 1B 99400 ENONTEKIÖ

Hilkka PakarinenRe: Pakarisen suku15.10.2019 19.55
Hei Kaarina! Odottelin tässä, että joku asioista paremmin tietävä vastaisi, mutta kun ei niin näytä käyvän, minä vastaan! Tarvitset molemmat kirjat, Rautalammin Pakariset ja Rautalammin Pakariset II, jotta voit lukea kaiken mitä suvustasi siellä on. Isoisäsi Eemil, Johanneksen poika, synt. 1894, taulu 152, esiintyy molemmissa. Kirjoja saanee Tarja Hämäläiseltä: Taimelantie 6, 77700 Rautalampi 040 7709654 tarja.ham@gmail.com Nuo taulunumerot ovat sen verran lähellä omaa sukuhaaraani, että kiinnostuin katsomaan, kuinka läheisiä sukulaisia olemme. Meillä on yhteinen isoisän isoisä, Mikko Matinpoika, taulu 146, osa II, synt. 1823. Vanhimpana poikana hän sai itselleen Salmentauksen tilan. Talon nimi kai muutettiin myöhemmin Heikkiläksi? Mikon vanhin poika Johannes oli sinun isoisäsi isä ja sai puolestaan talon. Minun isoisäni isä Bernhard oli nuorin ja joutui etsimään leipäpuunsa muualta. Päätyi Kukkolan talon isännäksi Tyyrinmäelle. Isoisäsi Eemil oli taas vanhin poika ja tilan perijä. Hänen serkkunsa Lauri, minun isoisäni, oli Bernhardin neljänneksi vanhin. Lauri haki paikkaansa elämässä monesta kohdasta ja kaatui vuonna 1942 Uhtualla. Sinun isäsi Mikko Olavi ei enää ollutkaan vanhin poika, vaan joutui ilmeisesti sen takia hankkimaan tuon Hemmolan tilan, sinun lapsuudenkotisi. Laurin poika ensimmäisestä avioliitosta, Pentti, oli minun isäni ja pärjäsi elämässä ihan hyvin ilman taloakin. Muutimme Helsinkiin v. 1963. Meitä on jäljellä kaksi veljeä ja yksi sisko, siis minä. Olemme sinun kanssasi kolmansia eli pikkupikkuserkkuja! Mielenkiintoisia asioita näkee noista sukukirjoista, vaikka lyhyesti on ihmisten elämät esitetty.

Raimo JalkanenRe: Pakarisen suku3.5.2020 7.44
Todella upeaa, että nämä monipuoliset sivut on saatu aikaiseksi ja nyt avattu!
Hieno yksityiskohta myös, että edellä on linkki voudintilien päivätyöluetteloihin. Useimmille niiden lukeminen lienee täyttä "hepreaa". Olisi suurenmoista, jos joku lukutaitoinen voisi suomentaa tekstin ainakin siltä osin kuin se koskee Pakaristen sukua.

Jenny Johansson Re: Pakarisen suku11.1.2023 9.31
Hei,
Onko tietoa mitä sukuhaara Otto Eemil Pakarinen(1906-1962) oli? Ja ketkä hänen vanhempansa olivat? Hän oli mummini (nyt 95v) isä. Heinävedellä asusteli renkinä ja siellä tapasi mummini äitin (Hilja Voutilainen). Mummi kasvoi isovanhempiensa huomassa Heinävedellä ja sai Pakarinen nimen vasta myöhemmin käyttöönsä (Otto istui 6 vuotta vankilassa syyttömänä, kunnes sai vapautuksen mennäkseen sotaan ja vasta sen jälkeen tutustuivat paremmin). Vähän ennen naimisiinmenoa hän sai isänsä nimen. Se oli tärkeää hänelle. Varmaa tietoa ei ole Oton vanhemmista, mutta meillä on tieto että Oton äitin nimi oli Ankeliina (mummin kertomaa) ja isä Jussi (kirjasta luettu). Molemmat olivat kuitenkin elossa kun Otto vangittiin (1932) ja rivien välistä tulkinnut että myös he Heinävedellä toimineet.
Kiitollinen kaikista tiedonmurusista.

Arja PakarinenRe: Pakarisen suku20.6.2023 23.20
Hei Jenny

Valitettavasti en löytänyt vastausta kysymykseesi. Varmin tapa päästä etsinnässäsi eteenpäin on lähettää tutkimuspyyntö Oton vanhemmista Heinäveden kirkkoherranvirastoon.
Oletan Oton kuuluvan ns. Heinäveden Pakarisiin, mitä sukua ei tietoni mukaan ole laajemmin tutkittu. Suomessa on useampia Pakaristen sukuja, joiden sukulaissuhteesta ei ole varmuutta. Rautalammin Pakariset, ns. Rääkkylän Pakariset ja Heinäveden Pakariset ovat mahdollisesti sukua keskenään tuolta 1500-luvulta alkaen, mutta tutkimustietoa varhaisemmilta ajoilta vielä tarvitaan, jos sitä edes on saatavissa.
Edellä mainittujen Pakaris-sukujen lisäksi muitakin Pakarinen sukuja löytyy, mutta niistä hieman lisää informaatio löytyy näiden kotisivujemme blogi-osiosta.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: